Historie

1901

De twee broers Gerhard en Arie Jacob Nagtegaal starten in Gouda een fabriek voor de productie van vuurvast materiaal onder de naam Firma Gebrs. Nagtegaal.

 

1909

Arie Jacob verlaat het bedrijf en doet zijn aandeel over aan zus Anna Maria.

 

1945

Gerhards zoon Gerard Cornelis en diens zwager Eduard Carel van den Bovenkamp kopen de oprichters van het bedrijf uit en richten de focus op toelevering aan de petrochemische industrie, die snel groeit dankzij de wederopbouw.

 

1954

Firma Gebrs. Nagtegaal wordt een NV, met ruim 60 medewerkers.

 

1959

Samenwerking met De Porceleyne Fles leidt tot een nieuwe naam: NV Gouda Vuurvast, Verenigde Vuurvaste-Steenfabrieken. Op het bedrijfsterrein komt een nieuw kantoor en een modern laboratorium. In de fabriek wordt al gewerkt met een tunneloven. Vaste klanten voor de vuurvaste stenen en beton zijn inmiddels Shell, Esso, Stork, Philips, Ketjen, Werkspoor, Koninklijke Sphinx, Koninklijke Mosa, de Koninklijke Marine en de Nederlandse Spoorwegen.

 

1969

Overname van de afdeling Ovenbouw van De Porceleyne Fles. Het bedrijf telt inmiddels ruim 150 medewerkers.

 

1972

Overname door het Franse bedrijf Carbonisation Entreprise et Céramique (CEC). Dit wordt op zijn beurt weer onderdeel van cementproducent Lafarge.

 

1983

De families Nagtegaal en Van den Bovenkamp kopen Gouda Vuurvast terug van Lafarge.

 

1987

Notering van Gouda Vuurvast aan de Amsterdamse beurs.

 

1996

Overname van de Belgische ovenbouwer Selanco Vuurvast in Schoten leidt tot Gouda Vuurvast Belgium.

 

1998

Oprichting van Gouda Feuerfest in Duitsland.

 

2008

Gouda Vuurvast wordt opgenomen in de RijnDijk Groep, die begin 2009 de naam Andus Group aanneemt. Deze groep telt vier divisies werkzaam in respectievelijk de olie- en gasindustrie, staalconstructie, vuurvast en procesindustrie.

 

2009

Andus Refractories telt vijf zelfstandige werkmaatschappijen: Gouda Refractories, Gouda Projects, Gouda Vuurvast Services, Gouda Vuurvast Belgium en Gouda Feuerfest.